Violència de gènere i domèstica
Davant d’una situació de maltractament, la primera cosa que has de saber és que en cap cas, has de sentir-te responsable, només hi ha un culpable i no ets tu.

Fins fa poc el concepte de violència de gènere era difús i controvertit, ja que alguns actes que avui són considerats agressions, abans eren plenament acceptats socialment.

No obstant això, l'augment de la participació de la dona en la vida social i laboral, junt amb les polítiques d'educació igualitària, ha permès que isquen a la llum casos de maltractament físic i psicològic que fins llavors havien romàs amagats en el si familiar o de la parella.

 

Tin en compte que:

Davant d’una situació de maltractament, la primera cosa que has de saber és que en cap cas, has de sentir-te responsable, només hi ha un culpable i no ets tu.

Has de valorar que no només està en joc la teua integritat física o psíquica sinó també la de la resta de persones del teu àmbit personal i familiar.

Que pots no ser conscient del risc real que corres.

Per això, és important actuar amb decisió i denunciar. Acudeix a la Unitat de Policia Local més pròxima al teu domicili, rebràs la informació i el suport que necessites. Pregunta per un Agent del Grup GAMMA. N'hi ha en totes les Unitats de Districte de la Policia Local.

Els agents especialitzats en aquesta problemàtica, Sabran orientar-te i indicar-te els passos que has de seguir perquè et siga més fàcil solucionar aquesta situació i saber on has d'acudir i amb quins recursos comptes, (indicant-te què fer, on anar i quins drets t'assisteixen).

 

Prepara la teua eixida:

Consells

Pot ser que hages d'eixir del domicili de forma precipitada, per això és convenient que tingues guardat en un mateix lloc tot allò que et farà falta de forma urgent.

NO OBLIDES:

-Si has decidit anar-te'n de casa, tria un moment en què la situació estiga tranquil·la

-Procura que el teu agressor no estiga a casa i si està, esgrimeix raons creïbles per poder abandonar la casa sense alçar sospites.

-No dónes informació ni indicis dels teus plans per evitar el control.

-No prengues tranquil·litzants ni pastilles per a dormir llevat que t'hagen sigut prescrits facultativament. Necessites estar alerta i lúcida per a pensar, decidir i defensar-te.

 

CONSELLS: 

1-Prepara una llista de telèfons d'amistats, parents, metges, escoles i guarda els teus documents més importants:

- Llibre de família

- Contracte d'arrendament

- Escriptures de propietat

- Documents d'assegurances

- Expedients acadèmics (teus i dels/les fills/es)

- Permís de treball si no tens la nacionalitat espanyola

- Agenda d'adreces

- Partides de naixement

- Certificats mèdics

- Targeta de la Seguretat Social

- Permís de conduir

- DNI i passaport

- Targeta de crèdit

- Tots els diners que pugues reunir

- Claus

- Medicaments, informes mèdics de les malalties que pugueu tenir tu o els/les teus/es fills/es

- Fotos

2- Trau fotocòpies de documents importants, escriptures, rebuts de banc o de salari, inversions, etc.

Agafa'ls, els necessites per defensar els teus drets. Dóna-li'ls a algú de confiança perquè els guarde.

 

Què fer després de patir maltractament?

Si has patit maltractament físic o psíquic en la teua relació de parella o en el teu àmbit familiar has de saber que:

 • Pots sol·licitar una Ordre de Protecció en dependències de la Policia Local, Comissaria del CNP, Centre Dona 24 hores o en Jutjat de Guàrdia. Aquesta Ordre permetrà que el Jutjat et facilite la protecció que necessites mitjançant mesures d'allunyament de l'agressor, o qualsevol altra que crega oportuna, i fins i tot mesures civils (pàtria potestat, ús del domicili en què residisques, assignació d'una pensió d'aliments, etc…).

 

 • ​​Així mateix, podràs accedir al Servei de Teleassistència Mòbil mitjançant el que tindràs una resposta ràpida les 24 hores del dia, tots els dies de l'any, en qualsevol lloc que et trobes. Els agents del Grup GAMMA t'informaran d'això a més d'altres recursos oferits a nivell institucional (CM24 h, CMIO, Serveis Socials Municipals, etc.)

 

Telèfons d'interès

 • Telèfon contra el maltractament - 016
 • Urgències          -                              112
 • Guàrdia  Civil    -                              062
 • Guàrdia  Civil    -      961.853.335  Tavernes Blanques.
 • Policia Local     -      615.439.911 – 961.858.181

 

Drets:

 http://www.violenciagenero.msssi.gob.es/informacionUtil/derechos/docs/Guia_Derechos_2013.pdf

 

Quan sigues atesa en un centre mèdic

 • Tens dret a ser atesa de forma preferent.
 • Tens dret a què s'elabore un comunicat detallat com a víctima de violència domèstica o de gènere.
 • Tens dret a sol·licitar al teu metge de capçalera el teu historial, perquè pot servir com a prova de la conducta violenta que pateixes, ja siga física o psíquica.

 

 

Quan presentes denúncia en comissaria

 • Tens dret a un/a advocat/a del torn especialitzat, que t'assessore en el moment d'efectuar la teua denúncia. És convenient que tingues aqueix assessorament previ.
 • Tens dret a ser informada sobre l'abast i contingut de l'ordre de protecció, així com a sol·licitar-la en el mateix moment en què denuncies.
 • ​Tens dret a adjuntar informes mèdics i socials. En el primer cas, sol·licitant còpia del teu historial al teu metge de capçalera. En el segon cas, i si estàs sent atesa en un centre de Serveis Socials, sol·licita aquest informe a la teua treballadora social o psicòloga i dis-li per a què el necessites. Tot això és important si vols provar que no ha sigut la primera vegada.
 • Tindràs persones al teu voltant que hauran sigut testimonis d'algun acte de violència que hages patit, encara que no siga el que vages a denunciar (familiars, amics…) que vagen amb tu quan denuncies i presten la seua declaració.

 

En el moment del judici

Tens la possibilitat que un professional de l'oficina d'atenció a les víctimes t'acompanye al judici. També pot acompanyar-te el teu Agent Protector, si li ho comuniques en quant conegues la data.

 

Quan tingues la teua ordre de protecció

En ella es determinaran al teu favor una sèrie de mesures civils com: ús i gaudi de l'habitatge, guarda i custòdia dels teus fills, determinació de la pensió que haurà de passar-te la teua exparella…. També tindràs una sèrie de mesures penals, la més important: ordre d'allunyament que impedeix al teu agressor acostar-se, comunicar-se amb tu per qualsevol mitjà… Aquestes mesures penals impliquen que en el moment que es vulnere aquesta prohibició hauràs de telefonar la Policia i denunciar allò que s'ha ocorregut, ja que això suposa un trencament de la mesura cautelar acordada pel jutge i es procedirà a la seua detenció.

En quant arribe l'ordre de protecció a la Unitat de Policia Local pertanyent al teu domicili, un agent del Grup GAMMA (o del Cos Nacional de Policia UPAP) et telefonarà per quedar amb tu, donar-te una sèrie de telèfons d'interès i oferir-te recursos que et puguen interessar, així com per demanar dades que ens ajuden a protegir-te. Aquest Policia serà el teu Agent Protector i podràs contactar amb ella/ell per a qualsevol dubte o situació que se't plantege.

 

Important

A vegades l'Agent Protector té dificultats per a localitzar-te pel seu horari o per qualsevol altra causa, per la qual cosa si ho desitges, una vegada tingues en el teu poder l'ordre de protecció dirigeix-te a la Unitat de Policia Local que corresponga al teu domicili i pregunta per un agent del Grup GAMMA, allí t'informarem complidament de tot allò que necessites.